Головна » 2015 » Листопад » 12 » День писемності і мови
10:03
День писемності і мови

"Єдиний скарб у тебе – рідна мова,

Заклятий для сусіднього хижацтва.

Вона твого життя міцна основа,

Певніша над усі скарби й багатства"

П. Куліш

  День української писемності та мови — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

   У День української писемності та мови традиційно проводяться різноманітні заходи в навчальних закладах. Всі вони присвячені темі писемності та грамотності. У цей день зазвичай пишуть диктанти, проводять тематичні вікторини та конкурси з української мови. Під час заходів учні гортають сторінки історії української мови, згадують скорботні дати на тернистому шляху її розвитку. Школярі читають вірші відомих українських поетів Тараса Шевченка, Лесі Українки, Володимира Сосюри, інших видатних творців пера. Завжди згадуються геніальні слова Ліни Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирають мову».

   В умовах, які склалися в нашій країні, українська мова набула особливої ваги – вона стала символом миру і єднання нації. Доречним був урок миру і єднання «Там, де живе рідна мова, живе український народ», який пройшов у Клепачівському НВК. Під час заходу присутні прийшли до висновку, що народ, держава, мова – це поняття не роздільні. Без мови немає народу, і , навпаки, без народу не існує мови. Учасникам надали можливість перевірити свої знання з української мови, запросивши взяти участь в мовних змаганнях «Яка чудова українська мова!» Цікаві заходи пройшли у Берездівському, Губелецькому, Манятинському, Старокривинському, Малоскнитському, Лисиченському, Хоровецькому НВК, Цвітоському НВО. «О мово, музико, калино, бальзам цілющий для душі»- така назва виховних годин, проведених у Піддубецькому НВК. У Варварівському НВК підготовлено захід « Хай наше слово не вмира». « Загадковий світ мови» - така назва свята, проведеного у Киликиївському НВК. У Великоправутинському НВК підготовлено літературно – музичну композицію «Мово наша, слово рідне, що без тебе я?», виховні години «Лунай, прекрасна наша мово!».

     Вчителі та учні Крупецького НВК відзначили свято проведенням  заходу "Мови чарівний голос". Під час виступу звучали слова відомих українських письменників, істориків, лунали українські пісні та вражали звуки сопілки.

   У всіх навчальних закладах проведено літературно - музичні композиції, вікторини, заочні екскурсії, бесіди про українську писемність, українську мову.

   У День української писемності та мови на Українському радіо традиційно відбувся радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано 2000 року. Відтоді щороку всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту , щоб продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово. Нинішнього року майже 750 учнів та вчителів нашого району долучилися до написання диктанту. Найактивнішими були школярі Хоровецького, Берездівського НВК, Цвітоського НВО, Улашанівського НВК.

   Дорогі друзі, маємо сміливість серцем і душею впевнено сказати: «Ми – українці!». Хай усіх нас єднає належність до великого народу! Плекаймо всі разом ту мову, що дісталась нам у спадок від наших пращурів! 

   Великий український вчений, мовознавець Іван Огієнко сказав: «Мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб». Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, — у нашому серці, і починається вона з кожного з нас.

Т.Кусок, методист РМК

Переглядів: 664 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Сайт РМК
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ
ХМАРИНКА ТЕГІВ

Для отображения Облака ссылок
необходим
Adobe Flash Player 9
или выше.

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Точний час
Календар
Наше опитування
Під час придбання книги звертаєте увагу на:
Всього відповідей: 7
Вхід
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0