Головна » 2012 » Листопад » 16 » Із слова починається людина
12:48
Із слова починається людина

Дороги всі ведуть до Риму,

Колись казали мудреці.

До нас ведуть шляхи незримі

Завжди із книгою в руці.

Всіх читачів вітаєм радо,

Коли до нас би не прийшли,

І консультації й поради

Готові дати Вам завжди.

Щорічно 9 листопада в день пам'яті  Преподобного Нестора - літописця Печерського відзначається  День української писемності та мови. Свято встановлене у листопаді 1997 року Указом Президента України.

Нестор народився у 50-х роках XI століття у Києві. У 17 років став послушником Києво-Печерського обителі. Основною його діяльністю в монастирі була книжкова справа. Став творцем перших зразків 
 древньоруської житійної літератури - "Читання про Бориса і Гліба" і "Житіє Феодосія Печерського", написані в 80-х роках ХІ ст.

 Успіхи людини в житті, її взаємини з іншими членами суспільства значною мірою залежать від уміння спілкуватися. Мова – найважливіший універсальний засіб спілкування людей, до якого можуть входити, крім висловлення думок, почуття і волевиявлення. Українська літературна мова належить до найпоширеніших високорозвинених мов світу.

Видатний знавець української мови Д. Павличко писав: «Українська мова не бідна, не вульгарна, не кривоуста. Вона має свою особливу музикальність. Ця незбагненна душа нашої мови, як золотоносна ріка, виблискує на хвилях народної пісні, переливається в душу нації, творить чуттєву нерозривність українського серця й української землі. Геніальні композитори Моцарт і Бетховен, Глинка й Чайковський, Барток і Стравінський скористалися українськими мелодіями у своїй творчості, а це значить, що вони чули вібрацію найвищих небес нашої мови.

Українська мова не вчора придумана. Вона – не сирота, вона має слов'янську родину і світову славу. Вона має все». 

З метою підвищення престижу рідної мови, піднесення її ролі у формуванні особистості в Берездівському, Цвітоському, Улашанівському, Полянському, Дяківському, Лисиченському НВК та 
інших навчальних закладах 
району проведено літературно-музичні композиції, оформлено виставки художньої літератури,  пройшли тематичні виховні заходи.

В Киликиївському НВК: відкритий виховний захід  «День української писемності», бібліотечні
 уроки «Національний скарб – українська книга», організовано виставку «Рідна моя мова – життя духовного основа», створено тематичні стенди з питань культури мовлення, з учнями початкової школи проведено літературне читання «Рідна мова – солов’їна пісня колискова… ».

      В Жуківському НВК: літературно-музична композиція «Ми перед Словесністю схиляємось в поклоні…», виставка книг «Не цураймось, люди, мови», оформлення стенду «День української писемності і мови», усний журнал «Мова – диво калинове», проведено  вікторину «Чи знаєш ти мову?» 




      В Малоправутинському НВК: літературна година «Слово, пісне, дума Кобзарева, ви – окраса й суть мого життя», книжкова виставка «Мова – величний скарб народу», бесіда-порада «Плекатимеш мову-цвістимуть слова».

       У Великоправутинському НВК: загальношкільне свято «Нехай лунає мова українська!», виставка художньої літератури « О, місячне сяйво і спів солов’я,

      Піонії, мальви, жоржини!

      Моря  бриліантів, це - мова моя,

                                                     Це мова моєї Вкраїни!»

       У Хоровецькому НВК: проведено літературно-музичну композицію «Коштовний скарб народу»,виховний захід :«Моя мова веселкова», оформлено тематичну виставку «Чарівний світ нашої мови», виставку в бібліотеці: «Моя ти рідна, горда  мово»



Методист РМК

      Тітор О.М.


Переглядів: 1151 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Сайт РМК
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ
ХМАРИНКА ТЕГІВ

Для отображения Облака ссылок
необходим
Adobe Flash Player 9
или выше.

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Точний час
Календар
Наше опитування
Чи влаштовують Вас санітарно-гігієнічні умови в школі, де навчається Ваша дитина?
Всього відповідей: 6
Вхід
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0