Головна » 2013 » Жовтень » 29 » На парламентських слуханнях...
09:13
На парламентських слуханнях...

  23 жовтня цього року у складі делегації від Хмельницької області я брала участь у парламентських слуханнях "Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення".
  Враження від побаченого і почутого на такому зібранні державного рівня в інформаційному та емоційному аспектах досить насичені.
  Уважно слухаючи доповідачів, зокрема міністра освіти і науки України Дмитра Табачника, подумки порівнювала стан сфери освіти у своєму районі, чи належно реалізовуємо державну політику у цій галузі.
   Перебуваючи у залі Верховної Ради України переконалась, що для розвитку системи освіти районною державною адміністрацією, районною радою, органами місцевого самоврядування вживаються всі можливі заходи, пов'язані з фінансуванням або необхідною підтримкою тих чи інших ініціатив.
    Результати від цього очевидні. На виконання соціальних ініціатив Президента України "Діти – майбутнє України" в районі повністю розв'язане питання створення умов для стовідсоткового забезпечення дітей від 3-х до 6-ти років дошкільною освітою, збільшено до 73 % охоплення учнів позашкільною освітою. Неабияку увагу було приділено оздоровленню дітей, зміцненню матеріально-технічної бази навчальних закладів. Якщо коротко, то такої підтримки й уваги держави ця галузь ніколи не мала.
   Слово "оптимізація", коли це стосується мережі навчальних закладів району, перестало нести негативний зміст. Реорганізація малочисельних шкіл у навчально-виховні комплекси сприяє якісному розвитку освітнього закладу у сільській місцевості, тому територіальні громади, сільські ради без зволікань дають на це згоду. А призупинення навчально-виховного процесу у деяких школах зумовлене відсутністю учнівських контингентів на 1 вересня.
   Не відстаємо від загальнодержавних вимог у питаннях організації підвезення і харчування дітей, облаштування закладів теплими внутрішніми туалетами, упровадження профільного навчання та нових Державних стандартів загальної середньої освіти.
   Однак у наших закладах, як і в цілому у сільських школах держави, є ще проблеми, пов'язані із оснащенням навчальних кабінетів, забезпеченістю програмними засобами навчання, запровадженням інклюзивної освіти для дітей з особливими освітніми потребами, результативністю зовнішнього незалежного оцінювання випускників, порівняно з їхніми однолітками з міських шкіл.
   Тому цілком підтримую рекомендації парламентських слухань, зокрема щодо розробки нової редакції Закону України "Про освіту", зменшення наповнюваності класів у загальноосвітніх навчальних закладах сільської місцевості з п'яти до трьох, доступу кожного закладу до широкосмугового швидкісного Інтернету та інші, що сприятиме підвищенню якості освіти і посиленню її ролі в духовному, економічному, соціальному та інноваційному розвитку суспільства і держави.


Начальник відділу освіти,
молоді та спорту
Славутської райдержадміністрації                                                                                        Ж.О.Зубова
Переглядів: 645 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Сайт РМК
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ
ХМАРИНКА ТЕГІВ

Для отображения Облака ссылок
необходим
Adobe Flash Player 9
или выше.

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Точний час
Календар
Наше опитування
Хто на сайті?
Всього відповідей: 12
Вхід
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0