Головна » 2013 » Жовтень » 14 » Обласний семінар
08:26
Обласний семінар
   Нещодавно, у Славутському районі на базі Крупецького навчально-виховного комплексу відбувся обласний семінар директорів загальноосвітніх шкіл з питань забезпечення розвитку дошкільної та загальної середньої освіти в умовах навчально-виховного комплексу.
   Семінар проведений відділом освіти, молоді та спорту райдержадміністрації за ініціативою управління освітньої діяльності та кадрової роботи департаменту освіти і науки, молоді та спорту Хмельницької обласної державної адміністрації з метою вивчення і поширення кращого досвіду шляхів модернізації системи освіти району відповідно до потреб, можливостей і сучасних тенденцій.
   В роботі семінару взяли участь начальник управління освітньої діяльності Гаврішко Марія Василівна, начальник відділу загальної середньої та дошкільної освіти Блажиєвська Валентина Миколаївна, керівник апарату райдержадміністрації Войтюк Наталія Олексіївна, Крупецький сільський голова Михайлюк Валерій Анатолійович.
  Учасники семінару-представники Білогірського, Ізяславського, Полонського, Теофіпольського, Шепетівського районів – ознайомились з інноваційними підходами в організації діяльності Крупецького навчально-виховного комплексу. Відвідали дошкільний навчальний заклад "Сонечко", у якому створені всі умови для виховання та розвитку дітей дошкільного віку.

  У шкільному підрозділі комплексу через інноваційні форми роботи були представлені здобутки у навчальному процесі, позашкільній освіті. Теоретичний блок семінару розпочався із виступу керівника апарату Славутської районної державної адміністрації Наталії Олексіївни Войтюк , яка наголосила на тому ,що розвиток системи освіти, її адаптація до сучасного ринку праці, підвищення престижу професії вчителя є одним із пріоритетів державної політики Президента України Віктора Федоровича Януковича. І це єдиновірний шлях розвитку, бо лише у тих державах, де ця галузь має пріоритетні засади, є впевненість у майбутньому.
   Начальник відділу освіти, молоді та спорту Славутської районної державної адміністрації Жанна Олександрівна Зубова поділилась з колегами шляхами організації інноваційного розвитку освіти в сільській місцевості . Жанна Олександрівна розповіла про передумови необхідності створення навчально - виховних комплексів - розв’язання проблем дошкільної освіти в районі.
   Спочатку ініціатором зміни статусу навчального закладу ( кінець 90-х і до 2009 року) був відділ освіти. Ці починання мали і мають одностайну підтримку як з боку райдержадміністрації, так і з боку районної ради. Начальник, спеціалісти відділу брали безпосередню участь у засіданнях загальних зборів громад, рад шкіл, сесій сільських рад. Співпраця була конструктивною і плідною.
  Управлінську діяльність побудували на основі партнерства, діалогу з органами місцевого самоврядування, довіри батьків і громадськості, тобто впроваджувалась модель державно-громадського управління розвитком освіти.
   На сьогодні діє 33 навчально-виховні комплекси із 36 навчальних закладів. На початок нинішнього навчального року діти від 3-х до 6-ти років 100 % охоплені дошкільною освітою. У 18 закладах або 54,5 % дитячі садки розташовані у вивільнених приміщеннях шкіл, завдяки чому раціональніше використовуються кошти на оплату енергоносіїв. Штатні розписи формуються єдині, що дозволяє ефективно використовувати обслуговуючий персонал – кухарів, кочегарів, сторожів. Відсутня посада завідувача дошкільним закладом.
   У коштах це виражається таким чином. У 2013 році лише на одному дитячому садку економія склала 107 тис. 320 грн. – всього 3 млн. 541,6 тис. грн.. або 6,6 %. Тобто, якби дитячі садки функціонували окремо, то на капітальні або інші видатки коштів не було б.

  Жанна Олександрівна підкреслила, що у навчально-виховних комплексів як освітні закладів є багато переваг: це і збільшення наповнюваності закладів, це і економія заробітної плати та ще багато переваг у наданні освітянських послуг дітям, тобто НВК є доцільними, рентабельними і перспективними:
  Досвідом впровадження інноваційних підходів в організації діяльності навчально-виховних комплексів поділились директори Крупецького НВК Бережна Тетяна Миколаївна та Лисиченського НВК Чабанова Галина Юхимівна.
  Як здійснюється в районі методичний супровід впровадження нових Державних стандартів початкової, базової та повної загальної середньої освіти повідомила Поліщук Алла Степанівна, завідувач районним методичним кабінетом.
   Нові підходи з дотримання вимог діловодства, організації внутрішнього шкільного контролю, проведення державної атестації навчальних закладів роз'яснила начальник відділу загальної середньої та дошкільної освіти Блажиєвська Валентина Миколаївна.
  Гаврішко Марія Василівна підбила підсумки роботи семінару, звернула увагу на доцільності впровадження досвіду діяльності Славутського району з метою розвитку мережі навчально-виховних комплексів в інших районах області.
Переглядів: 818 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Сайт РМК
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ
ХМАРИНКА ТЕГІВ

Для отображения Облака ссылок
необходим
Adobe Flash Player 9
или выше.

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Точний час
Календар
Наше опитування
Під час придбання книги звертаєте увагу на:
Всього відповідей: 7
Вхід
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0