Головна » 2014 » Травень » 15 » Творчість Тараса Шевченка у контексті сьогодення
08:31
Творчість Тараса Шевченка у контексті сьогодення

Тебе , Тарасе, любим щиро,

Тобі вклоняємось весь час

За те, що 200 років славних

Підтримуєш вогонь в серцях.

Твої вірші – для нас наука.

Твої вірші – нам заповіт.

Крокуєш з нами ти в майбутнє,

Живи, поете, сотні літ!!!

 

   Такими словами розпочалася тематична районна конференція « Творчість Т.Шевченка в контексті сьогодення» , яка зібрала в районній бібліотеці вчителів української мови та літератури району, шанувальників слова Тараса, які обговорили важливі питання вивчення творчості поета і художника в сучасній школі. Вона була проведена під егідою Ж.О.Зубової – начальника відділу освіти, молоді та спорту Славутської райдержадміністрації, А.С.Поліщук- завметодкабінетом РМК.

   ” Образи гетьманів у творчості Т.Шевченка” – така назва виступу директора Лисиченського НВК Г.Ю.Чабанової. Л.А.Левунець , старший вчитель української мови та літератури Жуківського НВК, розкрила питання ” Літературна премія імені Т.Г.Шевченка” Досить цікавим і змістовним був виступ Г.І.Гарбарук із Малого Скнита. Розповідаючи про кобзарство та його вплив на Тараса, Галина Іванівна зупинилась і на особі Остапа Вересая, і на постатях сучасних кобзарів в Україні. Під звуки класичної музики промовляв Микола Матусець, директор Іванівського НВК, який зробив повідомлення про “ Журнал” Т.Шевченка як документ біографії митця.

   Оригінальною і цікавою була презентація “ Тарас Шевченко: погляд з усіх куточків (пам'ятники поету), яку підготувала і розкрила К.А.Цехмейструк, старший вчительукраїнськоїмови та літератури Киликиївського НВК. А наймолодша учасниця конференції, Ірина Гракова із Варварівки , презентувала значення творчості письменника, вшанування пам'яті. На заході були розкриті питання “ Тарас Шевченко і Поділля” ( З.В.Оксенюк—Великий Скнит), Україна в творчості Шевченка” - О.О.Кравчук(Крупецький НВК), “Мрії Шевченка про майбутнєУкраїни” - В.С.Стецюк з Хвощівки. Під час конференції виступили О.В.Поліщук із Довжківського НВК, Л.Д.Шевчук ізГоловель, С.Л.Козлікова з Берездова.

   На закінчення заходу були вручені книжкові подарунки вчителям—переможцям конкурсів конспектів уроку та позакласних заходів про Тараса, найкращим організаторам свята Кобзаря в школах. Переможцями в районному етапі обласного конкурсу на кращу методичну розробку стали: Лідія Левунець, вчитель Жуківського НВК, в номінації ” Найкращий урок”; Людмила Кирильчук, вчитель Губелецького НВК, в номінації” Найкращий виховний захід”, Марія Шевчук, вихователь Берездівського дитсадка, в номінації” Музично-розважальна розвага”, Світлана Заблоцька , вчитель Киликиївського НВК, в номінації” Кращий проект”.

   Учням , котрі перемогли в конкурсі творів про Т.Шевченка, були теж вручені призи. І місце серед школярів району завоювала Юля Петерчук, учениця Клепачівського НВК. На другому місці – Ірина Власик з Великого Правутина та Саша Федорчук з Цвітоського НВО.

   Третє місце розділили Владислав Мазур з Іванівки та Ярослав Нікітюк з Головлівського НВК.

   Ці всі подарунки за творчий підхід у проведенні заходів до 200 – річчя Т.Шевченка підготував В.В.Власюк—голова Славутської районної організації профспілки працівників освіти і науки України.

    У підсумковому слові було відмічено плідну працю вчителів української мови та літератури з філологічно обдарованими дітьми у творчих підходах щодо вивчення спадщини Кобзаря, зауважено, що Шевченкове слово має звучати у школах не тільки у ювілейний рік, а сьогодні, завтра і завжди.

   Тарас Шевченко безсмертний. Ім’я цієї людини є уособленням непереборної волі, сили духу, пророчого дару. Поетичний спадок Шевченка – це чисте джерело, що живить цілі покоління. І сьогодні Кобзареві ідеали – Україна, Мати, Воля, Правда, Любов – священні для нас.

Т.Кусок, методист з української мови та літератури РМК

Переглядів: 1334 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Сайт РМК
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ
ХМАРИНКА ТЕГІВ

Для отображения Облака ссылок
необходим
Adobe Flash Player 9
или выше.

Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Точний час
Календар
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 24
Вхід
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0